Redaktionen

Stora Julbluffen – det är inte IKEA!

IKEA-bluffKlicka i bilden för större format!

Så var det dags igen – tidpunkten är väl vald, då de flesta väl har garden litet nere så här i juletider…

Ett mejl som utger sig från att komma från IKEA, med ett sagolikt innehåll! – Du har vunnit 2000 kronor!

Det är naturligtvis för bra för att vara sant. Klicka INTE! Avsändaradressen är en adress på en mycket allmän domän – mottagaradressen verkar vara kapad (delvis dimmad för anständighetens skull). Klicka i bilden för att se den i större format.

Vi har svårt att tro att IKEA delar ut 2000 spänn så där rakt av…

 

Red.

 

 

Blåsa småföretag – en nygammal nisch för gammal bedragare!

Blankett från Företagsopinion...Nu finns det nya ”pishingförsök” igång – men inte på nätet utan i handfast pappersformat i brevlådan! Målgruppen är tydligen mindre och små företag, som fått dessa utskick.

Vi har i ganska färskt minne den ”kampanj” som ett företag vid namn Bolagsupplysningen bedrev i februari i år. Då kunde man bli fast i ett tvåårsavtal för sammanlagt nära
10 000 kronor om man inte var vaken. Detta eftersom ”blanketten” som skickades ut var bedrägligt lik ett officiellt dokument från någon myndighet.

Bolagsupplysning hade en fax stående någonstans i Stockholm på det telefonnummer som angavs, men själva företaget fanns i Tallin i Estland och var helt omöjliga att nå.

Nu verkar det vara dags igen!

En blankett – fortfarande med officiellt utseende – har börjat ramla ner i brevlådorna hos en del företag. Bl. a. har företag i Ljungskile råkat ut för detta.

Nu heter företaget Företagsopinion, men är fortfarande baserat i Tallinn i Estland. Den här gången försöker man rida på vågen invandring och vill ha upplysningar från det utsatta företaget i diverse frågor om invandring och anställning.

Svensk Handels varningslista varnar för företaget. Läs mer HÄR.

Det är farligt nära att gå på detta, eftersom det hela har en mycket myndighetslik ton. Men gör man det och skriver på utan att läsa det finstilta (som är mycket svårläst – se bif. PDF-fil), åker man på att betala nästan 13 000 kr under två år!

Läs dokumentet som PDF-fil HÄR! Ljungskilebloggen har avlägsnat de förifyllda företagsuppgifterna på blanketten, men annars är den helt i det skick den var när den landade i brevlådan.

Vi hoppas att ingen går på detta oblyga försök att utnyttja invandring och arbetsmarknad för att blåsa småföretag på pengar!

 

Björn T.

 

Äntligen fiber?

Svenska Fibernät bygger för framtiden - fast litet senare - eller snarare inte alls...

Svenska Fibernät bygger för framtiden – fast litet senare – eller snarare inte alls…

Att IP-Only (eller Svenska Fibernät) självförvållat dragit sin fiberetablering i långbänk i Ljungskile är en sanning som man inte behöver fundera särskilt länge på. Efter att man avtalat med Uddevalla Energi om samförläggning, som skulle börja för mer än ett år sedan, har det hänt – ingenting!

Datum när jobbet skulle börja var fastställt – Uddevalla Energi fanns på plats – men IP-Onlys entreprenörer kom aldrig.

Uddevalla Energi stod som byggherre för jobbet, men hade kommit överens med IP-Only om samarbete och delade kostnader. Tidpunkten flyttades fram ett par gånger medan Uddevalla Energi hade börjat och arbetade på, eftersom de inte hade möjlighet att vänta på IP-Only. Varje gång man kommit överens om att börja samförlägga uteblev IP-Only.

Uddevalla Energis fiberarbete på Hälle 2016. (Bild: Stig Magneson)

Uddevalla Energis fiberarbete på Hälle 2016. (Bild: Stig Magneson)

Att sedan IP-Only försöker slingra sig med diverse ursäkter och undanflykter hjälper föga, arbetet är till dags dato inte utfört!

För det ligger ju i sakens natur att man måste vara på plats och arbeta om det ska komma ner någon fiber i marken. Den går ju liksom inte att önska dit, hur gärna man än vill.

En stilla undran är om det är så viktigt att ”rodda” jobbet själv, att det dels går ut över dem som beställt fiber och dels går ut över samhällsstrukturen med ånyo uppgrävda gator och gångbanor. Vad vi vet satte Uddevalla kommun stopp för ytterligare grävarbete.

Informationsmöte hålls den 23 november kl 18:00 i Ljungskile Folkhögskola.

Informationsmöte hålls den 23 november kl 18:00 i Ljungskile Folkhögskola. Klicka i bilden för mer info.

Nu kan de som blivit ”blåsta” kanske få sin fiber i alla fall!

Det är nämligen så förnämligt ordnat att Uddevalla Energi vid sin etablering grävde ner fiberslang till  samtliga fastigheter i de områden de grävde.

Det innebär i klartext att det i de allra flesta fall bara är att blåsa fiber och ansluta!

Det som kommer till är eventuell grävning på respektive tomtmark.

Uddevalla Energi har förlängt sitt kampanjerbjudande ett tag till för att fler ska kunna ansluta sig till ett rimligt pris. När kampanjen avslutas går priset upp.

Ett informationsmöte kommer att hållas 23 november på Ljungskile Folkhögskola. Klicka i bilden för att läsa mer.

Vad vi förstår lär inte IP-Only komma igång på ett bra tag än – om de ens kommer igång alls. Så det är väl fråga om avtalsbrott, vilket i förlängningen innebär att de som tecknat avtal med IP-Only förmodligen kan bryta detta och teckna nytt med Uddevalla Energi!

 

Björn T.

PS Vi har just fått veta att det inte är IP-Only som säger upp avtalet efter de två år det är tecknat på. Så om man skrivit på med IP-Only måste man själv säga upp det när de två avtalsåren har passerat. Vi fick också veta att det är fler sådana avtal som går ut nu i november. DS

Kreativt på Lyckorna

Affischen över utställningenJust nu pågår en utställning signerad Anders Sköld på Kvarnstigen, Lyckorna. Den är kallad ”Olja på duk & ett collage.

Utställningen innehåller bland annat bilder från Venedig, där måsfåglar syns i en fiskmarknad mot röda  bakgrunder. Anders visar också barn som leker i vattnet, ett norskt skogslandskap med döda björkar i översvämmat område.

Collaget är helt enkelt en väggspegel, där Anders monterat kontokort. Verket heter ”Pappa, gasvajern + moms”.

Det finns en tanke bakom allt, ibland nedtecknat på baksidan av målningen, på ramen.

Utställningen pågår mellan 28 oktober och 19 november.

Läs mer om Anders på www.andersskold.se.

 

 

Hur segt ska det vara egentligen?

Asfalterat och klart. Nu ska det grävas upp igen! Den oanslutna fibern väntar vid kanten!

Asfalterat och klart. Nu ska det grävas upp igen! Den oanslutna fibern väntar vid kanten! (Bild: Stig Magneson.)

Det här med bredband via fiber – hur segt ska det vara att få installerat egentligen? En del operatörer jobbar effektivt och seriöst. Andra dock fort men fel – d.v.s. oseriöst!

Vi har en operatör som orerat vitt och brett om hur ofantligt bra de är – men när det kommer till skarpt läge funkar ingenting…

Låt oss ta det från början.

IP-Onlys PR-avdelning visade sig vara höjdare på att framhäva företaget när de hade ett möte på Lyckornas Golfklubb den 23 november 2015 – d.v.s. snart två år sedan! Där utlovades både det ena och det andra i fiberanslutningsväg. Och fort skulle det gå…

Vad blev det av detta? Det bidde inte ens en tumme! För arbetet har inte börjat i någon större omfattning ens detta dagens datum!

Den 27 juni 2016 skulle det påbörjas en samförläggning mellan Uddevalla Energi och IP-Only i Ljungskile centralort. Vad blev det av det?

IP-Only kom inte. Uddevalla Energi försökte – så gott det nu gick – att få tag på dem som skulle göra jobbet för IP-Only, men utan resultat.

Nu har vi den 11 augusti 2017 – alltså nära två år sedan IP-Onlys beramade möte på golfklubben. Uddevalla Energi har ett nät som fungerar sedan flera månader – IP-Onlys kunder väntar fortfarande.

En from förhoppning är att de ”blåsta” kunderna kan säga upp sina avtal och teckna nya med Uddevalla Energi, så kanske de kan få sina anslutningar litet kvickare!

Slutsatsen är i alla fall att man inte ska lita på vem som helst eller vad som helst! Lokala företag kan man i alla fall kommunicera med. Det verkar däremot helt omöjligt med en del av ”de stora drakarna”!

Eller är det så förnämligt funtat att IP-Only kan leverera ett nät innan hösten är slut?

Fan tro’t, sa rellingen…

Björn T.

P.S. Hoppas bara att Uddevalla Energis fibernät inte blir avgrävt om och när IP-Only sätter igång. De har nämligen grävt av nät tidigare – med stora konsekvenser som följd… D.S.

Referenser:

Bohusläningen 3 aug. 2017.

Ljungskilebloggen 8 okt. 2016

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 175302Läsningar totalt:
  • 11Läsningar idag:
  • 116117Besökare totalt:
  • 11Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: