Nyheter

Stora Julbluffen – det är inte IKEA!

IKEA-bluffKlicka i bilden för större format!

Så var det dags igen – tidpunkten är väl vald, då de flesta väl har garden litet nere så här i juletider…

Ett mejl som utger sig från att komma från IKEA, med ett sagolikt innehåll! – Du har vunnit 2000 kronor!

Det är naturligtvis för bra för att vara sant. Klicka INTE! Avsändaradressen är en adress på en mycket allmän domän – mottagaradressen verkar vara kapad (delvis dimmad för anständighetens skull). Klicka i bilden för att se den i större format.

Vi har svårt att tro att IKEA delar ut 2000 spänn så där rakt av…

 

Red.

 

 

Blåsa småföretag – en nygammal nisch för gammal bedragare!

Blankett från Företagsopinion...Nu finns det nya ”pishingförsök” igång – men inte på nätet utan i handfast pappersformat i brevlådan! Målgruppen är tydligen mindre och små företag, som fått dessa utskick.

Vi har i ganska färskt minne den ”kampanj” som ett företag vid namn Bolagsupplysningen bedrev i februari i år. Då kunde man bli fast i ett tvåårsavtal för sammanlagt nära
10 000 kronor om man inte var vaken. Detta eftersom ”blanketten” som skickades ut var bedrägligt lik ett officiellt dokument från någon myndighet.

Bolagsupplysning hade en fax stående någonstans i Stockholm på det telefonnummer som angavs, men själva företaget fanns i Tallin i Estland och var helt omöjliga att nå.

Nu verkar det vara dags igen!

En blankett – fortfarande med officiellt utseende – har börjat ramla ner i brevlådorna hos en del företag. Bl. a. har företag i Ljungskile råkat ut för detta.

Nu heter företaget Företagsopinion, men är fortfarande baserat i Tallinn i Estland. Den här gången försöker man rida på vågen invandring och vill ha upplysningar från det utsatta företaget i diverse frågor om invandring och anställning.

Svensk Handels varningslista varnar för företaget. Läs mer HÄR.

Det är farligt nära att gå på detta, eftersom det hela har en mycket myndighetslik ton. Men gör man det och skriver på utan att läsa det finstilta (som är mycket svårläst – se bif. PDF-fil), åker man på att betala nästan 13 000 kr under två år!

Läs dokumentet som PDF-fil HÄR! Ljungskilebloggen har avlägsnat de förifyllda företagsuppgifterna på blanketten, men annars är den helt i det skick den var när den landade i brevlådan.

Vi hoppas att ingen går på detta oblyga försök att utnyttja invandring och arbetsmarknad för att blåsa småföretag på pengar!

 

Björn T.

 

Kreativt på Lyckorna

Affischen över utställningenJust nu pågår en utställning signerad Anders Sköld på Kvarnstigen, Lyckorna. Den är kallad ”Olja på duk & ett collage.

Utställningen innehåller bland annat bilder från Venedig, där måsfåglar syns i en fiskmarknad mot röda  bakgrunder. Anders visar också barn som leker i vattnet, ett norskt skogslandskap med döda björkar i översvämmat område.

Collaget är helt enkelt en väggspegel, där Anders monterat kontokort. Verket heter ”Pappa, gasvajern + moms”.

Det finns en tanke bakom allt, ibland nedtecknat på baksidan av målningen, på ramen.

Utställningen pågår mellan 28 oktober och 19 november.

Läs mer om Anders på www.andersskold.se.

 

 

Livskvalité får man tydligen inte ha i Ljungskile…!

E 6:an genom Ljungskile lämnar ingen oberörd

E 6:an genom Ljungskile lämnar ingen oberörd

Efter många turer under flera år har frågan om en reell bullerdämpning av motorvägens trafik genom Ljungskile återigen stött på patrull. När E6 projekterades för många år sedan var löftet att vägen skulle ”grävas ner” för att minimera uppdelningen av Ljungskile, liksom att dämpa trafikbullret.

Hur det blev vet vi nu, eller åtminstone hur det fortfarande är. D.v.s. inte åtgärdat! Detta trots att buller genom vetenskaplig forskning har visat sig vara en av de starkaste orsakerna till försämrad hälsa hos dem som blir utsatta.

Längst ner på sidan finns en liten video som visar färden på E 6 genom Ljungskile norrut. Bilen med kameran körs i exakt 110 km/tim enligt GPS:en, hastigheten minskas alldeles i slutet av filmen vid norra motet. Bullret minskar ju inte precis om man kör fortare…! Övriga kommentarer är överflödiga.

E 6:an genom Ljungskile norrut.

E 6:an genom Ljungskile norrut.

Stefan Edman  och Thomas Rasmusson har engagerat sig i frågan – läs vad de anser här nedan:

Motorvägsbruset: Länsstyrelsen sa nej – och kommunen la sig platt.

Dags att kräva tyst asfalt och bullerskärmar!

Vi som skriver detta har sedan 2013 engagerat oss starkt för att dämpa E6-ans bullermatta över Ljungskile. Vi tog hit regionens främste bullerexpert tekn dr Mikael Ögren, Trafikverkets buller- och miljöchefer – och uppvaktade Uddevalla kommunens samhällsbyggnadsnämnd och miljöchef.

Efter några sega år ansökte kommunen äntligen  – förra våren, alltså 2016 – hos Länsstyrelsen om sänkt hastighet med  övervakningskameror på en sträcka av 4 km på motorvägen längs Ljungskile. Hastigheten skulle sänkas från 110 km/h till 80 km/h vilket enligt experten Ögren ger den snabbaste och mest effektiva bullerdämpningen. För bilisterna skulle det bli en tidsförlust på bara 49 sekunder!

Många av er har frågat oss vad som hänt med ansökan. Vi visste inget förrän vi själva kontaktade Länsstyrelsen. Det visar sig att Länsstyrelsen sa blankt nej redan 23 januari i år! Kommunen hade då rätt att inom tre veckor överklaga beslutet – men tog inte chansen! När vi ringde Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gunilla Magnusson (MP) och undrade varför de inte gjorde det så berättade hon att kommunledningen inte ens diskuterade saken. Än mindre meddelade kommunen oss om beskedet trots att vi varit så aktiva i ärendet. Och i media har vi inte sett en rad.

Varför sa då Länsstyrelsen (Lst) nej till att sänka hastigheten av bullerskäl? Här är deras skäl – och våra kommentarer:

  • Lst påstår att hastighetssänkningen knappast dämpar bullret. Vår kommentar: Lst ifrågasätter alltså regionens främste bullerexpert utan att ange några särskilda argument
  • Lst menar att ”framkomligheten” för arbetspendling och näringslivets transporter skulle störas om hastigheten sänks. Vår kommentar: 49 sekunders fördröjning ses alltså som ett problem!
  • Lst menar att efterlevnaden skulle bli låg eftersom trafikanterna ser att vägkvaliteten är god; de upptäcker inte heller att de passerar ett samhälle. Vår kommentar: Lst nämner inte att ansökan inkluderar övervakningskameror, något som ju dokumenterat skapar god efterlevnad. Lst nämner fallet Kungälv som har 80 km/h på ungefär lika lång sträcka. E6 går rakt igenom Ljungskile, liksom den gör i Kungälv. Så varför behandla dessa två case så olika?
  • Lst åberopar Trafikverkets och Polismyndighetens negativa yttranden men kunde självklart ändå ha fattat ett för Ljungskileborna positivt beslut. Det är alls inte bara ett antal fastigheter nära vägen som är berörda utan hela dalgången med sin kuperade terräng. Något Mikael Ögren visat i sin studie

Vi beklagar Lsts beslut. Och vi tycker att kommunens bristande engagemang för att följa upp frågan är oacceptabelt.

 

Kära Ljungskilebor, hög tid att ringa våra förtroendevalda politiker och kräva andra åtgärder – tyst asfalt och bullerskärmar!

Det handlar om ju något så viktigt som välfärd, hälsa och attraktionskraft för Ljungskile, porten från söder till Uddevalla stad.

 

Stefan Edman  Thomas Rasmusson

 

Fler oärliga försök…

Nätbuset fortsätter att göra livet svårt för allt vanligt folk på Internet. Bland de senaste försöken är en del rätt naturtrogna sina efterapade original, men pekar man på de länkar som finns i en del (OBS! Klicka INTE!) ser man att länken går någon helt annan stans.

Här nedan finns en del skärmdumpar på en handfull av de senaste försöken:

Klicka i bilden för att se i större format!

Länkarna går någon helt annan stans än till Netflix!

Länkarna går någon helt annan stans än till Netflix!

Förmodligen allt annat än säkert! Klicka inte!

Förmodligen allt annat än säkert! Klicka inte!

Vad vi vet är inte Microsoft inte lokaliserat till Indien...

Vad vi vet är Microsoft inte lokaliserat till Indien…

Fakturabluff

Zip-filer är över lag något man ska vara mycket försiktig med. Är förmodligen inte någon faktura…!

Klicka INTE på någon länk. Då vet man inte vad som kan hända...

Klicka INTE på någon länk. Då vet man inte vad som kan hända…

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 170453Läsningar totalt:
  • 12Läsningar idag:
  • 113269Besökare totalt:
  • 12Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: