Eftertankar

Fiberoperatör? Vad gäller egentligen?

Projektörer i LjungskileAtt välja rätt operatör när man ska dra in fiber i huset verkar vara rätt svårt. Framför allt som det blivit en verbal smutskastning i ärendet. Men vad är egentligen rätt eller fel i  detta besvärliga val?

Det som är viktigt är att man tänker efter före, för sedan sitter man fast i sitt avtal! Då är det självklart att man ser till den totala kostnaden per månad och inte isolerar olika delar av avtalet från varandra.

Om sedan kommunikationsoperatören eller nätägaren har en liten extra avgift ska den naturligtvis räknas in i totalen.

Men det är några saker till som man också måste uppmärksamma – vad erbjuder respektive tjänsteleverantörer för månadspengen? Hur stor hastighet? Hur många TV-kanaler? Andra faciliteter? Hur lätt är det att få råd eller service? Väntetider i supporten? Tar det timmar?

Även lokal kännedom är viktig. Hur kan man enklast gräva för att få till anslutningarna så lätt som möjligt? Finns gammal struktur (till exempel redan nedgrävda rör) som kan användas rakt av så man slipper gräva? Vad kostar det att gräva från tomtgräns in till fastigheten? Ingår det i priset?

Hur stabilt är det företag man väljer? Finns en garanterad kontinuitet?

Vi vet till exempel att riskkapitalbolaget IP-Only, som äger Svenska Fibernät, har en uttalad policy att arbeta för att bli uppköpta inom fem år. Vad händer när detta sker? Företaget ingår i Wallenbergssfären.

Är det meningen att man ska behöva kontrollera företagens finansiella ställning för att vara på säkra sidan? Just vad gäller IP-Only finns det många röda siffror i den härskara av företag som finns i koncernen. Förluster tenderar i allmänhet att tas ut av tredje man, d.v.s. kunden i slutändan. Vad gäller Telia vet vi att staten är delägare. Uddevalla Energi är ett kommunalt bolag ägt av Uddevalla kommun.

När man vägt samman allt är det dags att välja. Man kan bara säga – tänk efter före! När väl avtalet är underskrivet och ångertiden har gått ut är det för sent.

 

Björn T.

 

 

 

Ljungskileförfattaren Gunnar Edman – i år skulle han ha varit 100!

Så här skriver sonen Stefan om sin far:

Gunnar Edman vid orgeln.

Gunnar Edman vid orgeln.
(Bild från LFKV:s arkiv ©.)

Gunnar Edman föddes den 23 april 1915 i Marstrand. Där växte han upp med mamma Alva, pappa Axel och lillasyster Ingrid.

Axel var sjökapten på s/s Wisborg som bl a fraktade koks och timmer på traden Sverige-Polen-Tyskland-England. Gunnars farbror Fritjof – bosatt här i Ljungskile! – körde personbåtstrafik Ljungskile-Orust, och Tjuvkil-Marstrand innan bilvägen byggdes till den lilla ö-staden på 1940-talet.

Gunnar hade djupa rötter i Marstrand. På 1880-talet var hans morfar Carl fyrvaktare på Pater Noster. Och kring förra sekelskiftet arbetade mostrarna ”i silla” mittemot Societetshuset där kung Oscar på somrarna höll hov med sköna damer.

Gunnar blev tidigt intresserad av både musik och litteratur. 1936, 21 år gammal, debuterade han med poesisamlingen Charis. Under det dramatiska 1940-talet skrev han livsåskådningsromaner där miljön hämtades från Marstrand, havet och klipporna: Genom Nålsögat, Georg diktaren, Skandalen, Men vid sjätte timmen.

1949 kom Gunnar Edman med hustru Norma och sönerna Stefan och Thomas till Ljungskile. I Villa Charis strax söder om folkhögskolan inredde han en ”skrivarlya”, samtidigt som han på deltid undervisade i litteratur och livsåskådning på skolan.

Om människans eviga längtan efter mening och sammanhang handlar merparten av Gunnars ca 35 böcker, t ex Skuggbild och verklighet, Att bli över, Den stora bejakelsen och Den skingrade mosaikens bild.

Han skrev också essäer om naturen, t ex Ett solvarv och Solbågens färd. Och två ”Emil”-böcker – sex år före Astrid Lindgrens busfrö i Lönneberga!. Dråpliga skildringar av originalen i 20-talets Marstrand, Emil i Mystiska Huset och Emil har något i kikarn; planer fanns att göra långfilm av dem. 1956 kom Boken om Uddevalla.

Gunnar var även flitig skribent i media och gjorde både radio- och TV-program. Hans uppmärksammade krönikor, Vårt behov av tröst, i tidningen Expressens Söndagsbilaga, finns samlade i pocketböckerna Närvaro, Du med livet och Någon behöver dig.

På 1990-talet gjordes en doktorsavhandling i religionspsykologi om Gunnar Edmans väg från stridslysten ateism till en öppen, humanistisk kristen tro. Om hans syn på sambandet mellan vetenskap och teologi handlar en annan akademisk studie.

Gunnar älskade Ljungskile, mellan havet och skogen och hans röst var välkänd här på orten, bl a genom publika poesi- och musikprogram på folkhögskolan, vårtal och medverkan som presentatör i Hembygdsföreningens klassiska bygdefilm. Gunnar belönades med ett flertal utmärkelser, bl a Uddevalla kommuns kulturpris.

Strax före sin bortgång i oktober 1995 gav han ut sin allra sista bok, Barnet buret bär den vuxne. Han blev drygt 80 år och ligger begravd på Ljungs kyrkogård.

—–

För att minnas Gunnar Edman händer följande i år:

Han skrev 35 böcker – livsfrågor, naturböcker, Boken om Uddevalla m. fl. Gjorde radio och TV, hade egen veckokrönika, Vårt behov av tröst, i Söndags-Expressen, var lärare på Ljungskile folkhögskola, föreläste runtom i landet.

2015 minns vi hundraåringen och hans böcker:

  • Nyutgivning av ”Emil i Mystiska Huset” med dråpliga skildringar av Marstrand på 20-talet: småstadscharmen, originalen, busarna, societeten (Gunnars Emil var sex år före Astrid Lindgrens busfrö i Lönneberga!). Planer fanns på 60-talet att filmatisera boken. Nu säljs den på Marstrand hela sommaren – och hos Stefan Edman, ring 070-816 31 08.
  • Utställning i Ljungskile bibliotek (april-maj) och i Marstrand (augusti).
  • Konserten ”Hav liv ljus!” i Marstrands kyrka 12 augusti kl 19 med Niclas och Sofia Geidvik och Göteborgs kammarkör, dirigent Gunnar Eriksson.
  • Stadsvandring till ”Mystiska Huset” med Stefan Edman och hans bror Thomas Edman under Sekelskiftesdagarna i Marstrand, 22 och 23 augusti 14.30, samling vid Rådhuset.

 

 

 

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
 • 146588Läsningar totalt:
 • 0Läsningar idag:
 • 93022Besökare totalt:
 • 0Besökare idag:
 • 0Besökare online nu: