Vindkraften igen…

Rätt ofta funderar man över hur realistisk den stora vindkraftssatsning är, som nu håller på att hända i Sverige. Vi kan exempelvis se att våra grannar norrmännen börjat fundera på värdet i sin megasatsning – när oersättliga naturvärden går till spillo och energi produceras som egentligen inte behövs.

I Tyskland har man börjat komma till insikt om att det aldrig går att uppnå uppställda utsläppsmål genom att använda vindkraft hur man än bär sig åt. Där byggs och planeras nu istället över 40 nya kol- och gaskraftverk för att ersätta avvecklad kärnkraft.

NRK i Norge hade för litet sedan ett program om norsk vindkraftsatsning i bästa Uppdrag Granskningstil. Hela programmet kan ses HÄR (på norska, 60 minuter). Vi vet inte hur länge det finns tillgängligt, men just nu finns det uppe. Se det gärna, för där tas många aspekter på satsningarna upp. Från norskt politiskt håll vägrar man i vissa lägen att kommentera det hela.

På svenska nyhetsbloggen NewsMill tas  frågan om koldioxidutsläpp  upp ur svensk synvinkel. Läs artikeln HÄR.

I södra Sverige har det idag under dagen protesterats utanför länsstyrelsens lokaler i Halmstad, Mariestad och Göteborg. Demonstranterna hävdar att vindkraft inte är ekonomiskt lönsam, utan istället är en gigantisk miljöförstöring. Läs mer om demonstrationerna HÄR.

Det är naturligtvis upp till var och en att ha en egen åsikt i frågan, men man kan helt kort konstatera att vindkraften väcker många starka känslor till liv.

Så frågan är hur realistisk satsningen är i Sverige, med hänsyn tagen till förstörda naturvärden, försämrad boendemiljö för många, minskade fastighetsvärden i anslutning till etableringar med mera.

Det är heller inte särskilt svårt att förstå att de regler om ljudstörningar och närhet till etableringar från bostadshus inte är ett dugg kopplade till verkligheten med tanke på dagens storlek på verken. Reglerna är gamla och säger minst 500 meter och max 40 deciBel. Då var verken knappt hälften så stora som dagens planerade, som är mellan 150 – 180 meter höga.

Se och läs gärna bland andra ovanstående länkar och tyck till själv!

 

Redaktionen genom Björn.

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 129Det här inlägget:
  • 153620Läsningar totalt:
  • 17Läsningar idag:
  • 98614Besökare totalt:
  • 11Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: