Griniga gubbar stoppar efterlängtad fiberetablering…

Grävning i skogen pågår...

Grävning i skogen pågår…

Hur ska vi ha det egentligen? Bredbandsutbyggnaden via fiber pågår för fullt i delar av Uddevalla kommun just nu. Men det är inte alla i de aktuella områdena som kan få tillgång till denna tekniska välsignelse. Detta beror på att några markägare inte vill ”släppa fram” fiberkabeln på sina marker. Varför då? Ja, det kan man undra.

I botten lär det finnas rena sandlådementaliteten – eller det man förr kallade godsägarfasoner.

Det gäller att få bestämma själv i alla möjliga och omöjliga fall – även om beslutet händelsevis skulle göra livet surt för medmänniskorna. För vanlig, hederlig demokrati är inget man eftersträvar i dessa kretsar – det är oginhet och vanlig hämnd det är fråga om här.

Vad än kommunen, EU och inte minst Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tycker om fiberutbyggnad – att det befrämjar landsbygdens utveckling – är det inget dessa herrar bryr sig om. För eftersom de inte fick som de ville, trots att demokratiska beslut tagits i vanlig ordning via kommunfullmäktige i Uddevalla, så ska det ges igen så det drabbar helt oskyldiga invånare. För det är just det som sker.

Vad beror då denna oginhet på? Jo, på något så enkelt som det i demokratisk ordning beslutade vindkraftvetot. Det blir alltså inte några byggen av vindkraftverk i Forshälla och Stenshult – Ivarsbo. Enda undantaget hittills är Nybygget, där utredning fortfarande pågår. Men där kan det också bli avslag.

Det är anledningen till att det blir stopp för fiberutbyggnad på vissa platser.  För ”får inte jag bygga vindkraft på mina marker får ni inte bygga fiber där heller”!

Vem blir då drabbad?  I alla fall inte de som insåg vad som höll på att hända och som arbetade hårt för att stoppa det som kallades ”vindkraftvansinnet”. Utan det blir helt oskyldiga invånare som länge sett fram emot att få snabbare och stabilare anslutningar.

En orsak är också att Uddevalla Energi inte i full utsträckning begärt att få s.k. ledningsrätt på alla platser man grävt ner elkablar. Hade företaget gjort det hade det bara varit att gräva i samma ledningsdiken – ingen hade kunnat stoppa det. Men som det nu är kan ogina markägare stoppa grävning – åtminstone temporärt.

Som grädde på moset kan konstateras att samtliga trilskande markägare är medlemmar i LRF – en lantbrukarorganisation som klart och tydligt deklarerat att:

En väl utbyggd infrastruktur för bredbandsanslutning skapar förutsättningar för en levande och attraktiv landsbygd. Med tillgång till bredbandsbaserade tjänster har fler människor möjlighet att bo och arbeta på landsbygden på samma villkor som invånare i staden.

Bredband med fiber ända fram till bostaden är en framtidssäker infrastruktur. Då kan man vara säker på att det är möjligt att få tillgång till både dagens och morgondagens tjänster som höghastighetsinternet, utbildning, hemsjukvård och framtida tjänster som vi idag inte kan överblicka.

Läs ett inlägg på LRF:s hemsida (där det är mycket åskådligt och bra) HÄR .

Hur man som medlem i LRF då kan neka tillgång till bredband via fiber är en stor och underlig gåta, framför allt som miljöpåverkan och markpåverkan vid fiberdragning är minimal! Men oginheten kanske sätter sig över empatiska känslor…?

Frågan som följer per automatik är: Kommer LRF att agera för att få sina medlemmar ”på banan” igen?

Björn Tellow

 

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 475Det här inlägget:
  • 153620Läsningar totalt:
  • 17Läsningar idag:
  • 98614Besökare totalt:
  • 11Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: