Nu är det inte ens två veckor kvar att överklaga!

Östra sidan av Orust

Den komplicerade strandlinjen i Bohuslän gör att länsstyrelsens 300-metersgräns kommer att stoppa mycket av den verksamhet som är så viktig för både privatpersoner och näringsliv!

Det är ganska svårt att tänka sig en länsstyrelse som har hanterat frågan om strandskyddet enfaldigare än den som finns i Västra Götaland. Tre hundra meter vid kusten och mellan 100 – 300 meter vid vatten inåt land. Det är inte utan förskräckelse man noterar att denna styrelse helt har bortsett från de konsekvenser som beslutet kan få! Försämrad biologisk mångfald på många platser, oöverstigliga kostnader för att söka dispens med mera!

Och det utan att den så högt vårdade framkomligheten för privatpersoner ökat ett enda uns! Snarare blir det svårare att ta sig fram på många ställen på grund av ökande igenväxning och förbuskning!

Den Bohuslänska strandlinjen är komplicerad. De sjöar och vattendrag som finns i länet är i många fall också svåra att hantera och ta sig fram vid för både naturälskande privatpersoner och för näringsidkare/lantbrukare. En strandskyddsgräns på 100 meter vid kusten går att hantera i de flesta fall, men 300 meter blir i många fall rena kravallstaketet i jämförelse! Bara i Uddevalla kommun finns det också ca 200 sjöar som direkt berörs av beslutet om ökat strandskydd varierande mellan 100 – 200 meter!

Sedan urminnes tider har boskap betat på strandängar vid hav, sjöar och vattendrag. Det har hållit markerna öppna och varit mycket gynnsamt för den biologiska mångfalden.

I ärlighetens namn ska nämnas, att om mark närmare än 300 meter redan används till exempelvis betesmark, lär den få fortsätta att användas till detta. Förhoppningsvis utan inskränkningar.

Men antag nu att Johan Johansson från Uddevalla köper sig ett sommartorp med litet mark till i närheten av vår vackra fjord och vill hålla litet får eller så för att hålla markerna öppna – då kan det bli problem.

Får på sommarbete

Detta kunde varit Johan Johanssons får på sommarbete, ivrigt arbetande för att bibehålla den biologiska mångfalden…

För om nu Johans betesmark ligger närmare fjorden än 300 meter måste han söka dispens från strandskyddsreglerna  för att få stängsla in den. Skulle det röra sig om 6 – 700 meter, en kort sträcka i sammanhanget, kostar det i Uddevalla kommun uppskattningsvis 7200 kronor!

Då lär det inte bli någon dispens sökt, marken växer igen och den biologiska mångfalden blir dito enfalden…!

Så det är nu man måste överklaga beslutet om 300 meters strandskyddsområde innan det är försent! 

Eftersom länsstyrelsen tog beslutet den 1 december och man har tre veckor på sig att överklaga, är det bara att konstatera att det börjar bli ordentligt bråttom att skicka in denna överklagan! Ju fler som överklagar – desto större tryck på myndigheten.

I praktiken är det fråga om att myndigheten konfiskerar privat mark – utan att markägaren får en enda krona i ersättning.

Lantbrukarnas Riksförbund har på sin webb lagt ut en PDF-fil om hur man överklagar, som kan hittas på sidan HÄR.
Där finns annat att läsa i ärendet också.

På Länsstyrelsens hemsida finns underlag till beslutet och en karta där det går att se hur det ser ut. Klicka HÄR.

 

Björn Tellow

 

 

 

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 271Det här inlägget:
  • 156256Läsningar totalt:
  • 12Läsningar idag:
  • 100733Besökare totalt:
  • 12Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: