Antigonepriset 2015 till ms Suman från Indien!

Ms Suman fick Antigonepriset 2015

Ms Suman fick Antigonepriset 2015

Sällan har en utmärkelse av Antigoneprisets kaliber hamnat mer rätt än det gjorde i år! Det var Ms Suman från Indien som fick Ljungskile folkhögskolas pris för civilkurage 2015!

Prissumman på 2457 kronor symboliserar att det är lika många år sedan Sofokles antika drama Antigone  spelades för första gången. Pristagaren får även ett konstverk gjort av en elev på skolan som minne.

Trots att lika rättigheter är lagstadgade i Indien förekommer rutinmässigt att barn och kvinnor kommer i kläm därför att deras rättigheter nonchaleras.

En film på ca 30 minter med titeln ”Rätten till barndom”, som gjorts 2014 av Anna Englund visades före utdelandet av Antigonepriset. Den gav en skrämmande inblick om hur det kan gå till när flickor ”säljs” som pigor till bättre bemedlade, eller hur det kan vara när en flicka gifts bort. ”Agenter” som på oärliga grunder lurar unga flickor och pojkar med utfästelser om exempelvis arbete eller utbildning, något som visar sig vara en form av trafficking. Det hela slutar i olagligt fabriks- eller hushållsarbete, där ungdomarna inte har en chans att komma undan.

Ms Suman driver sedan 30 år tillbaka en verksamhet kallad Movement for Child Rights to Childhood (MCRC), som hjälpt många unga att komma ifrån detta ovärdigt liv och få återförenas med sina familjer, eller få komma till stiftelsens lokaler och verksamhet till ett mycket bättre liv.

Ceremonin blev mycket gripande med sång och musik av UMUS, som bl. a. framförde ”Oberoende vad fursten säger”.

Prischeck och blommor delades ut.

Prischeck och blommor delades ut av Kerstin Gröning och Tomas Rydsmo.

UMUS sjöng

UMUS sjöng och spelade.


Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 136Det här inlägget:
  • 170453Läsningar totalt:
  • 12Läsningar idag:
  • 113269Besökare totalt:
  • 12Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: