Vindkraft – igen…!

Vindsnurror bullrar mer än man kan tro...!

Vindsnurror bullrar mer och är farligare än man kan tro…!

Centerpartisten och gruppledaren för detta parti i Uddevalla Elving Andersson skriver i ett inlägg i dagens Bohusläningen (29 aug.) att ”Vi måste ha mer vindkraft i Uddevalla(länk).
Att en del politiker inte kan läsa på bättre innan de lägger fram sina synpunkter upphör aldrig att förvåna.

Egentligen är Centern ett parti med många bra åsikter i partiprogrammet, men när det gäller vindkraften har man kört huvudet i väggen och kan inte komma loss. Just när det gäller vindkraft förordar man – trots att partiet försöker framstå som miljövänligt – en byggnation i områden där det redan finns boende sedan långa tider.

Resultatet blir och har blivit en våldsam reaktion från dessa boende, som definitivt inte vill ha sin livskvalitet, boendemiljö och sina fastighetsvärden ruinerade!

Nya Moderaterna körde samma linje. Bygg där det redan bor folk! Trots att de gränsvärden och mätmetoder avseende ljud, skuggor och annat som finns är mycket föråldrade och inte kan användas på dagens mastodontverk på nästan 200 meters höjd. Trots att natursköna områden förvandlas till industriområden med tillfartsvägar, ledningsgator och betongkolosser till fundament. Vad som händer med flora och framför allt fauna då är inte svårt att föreställa sig.

Jag har tjatat om detta förr, men det verkar som om det måste upprepas ofta!

Valresultatet i Uddevalla 2014 (Skärmdump från valmyndighetens hemsida.)

Valresultatet i Uddevalla 2014. (Skärmdump från valmyndighetens hemsida. Klicka för att läsa.)

Centerns och Nya Moderaternas ståndpunkt i vindkraftsfrågan vad gäller Uddevalla kommun var inte något som gillades av de väljare som bor i de berörda områdena. Moderaterna backade ca 10 % i kommunvalet och Centern nästan en halv procent på en redan liten andel väljare. Kanske har vi här åtminstone en del av förklaringen till det dåliga val som allianspartierna gjorde 2014. Uddevallapartiet gjorde också sitt till genom att ta en del röster.

Att vindkraft är ett mycket dåligt energialternativ behöver man fortfarande inte vara expert för att förstå. De kostnader som ett verk drar för att över huvud taget komma igång och fungera, överstiger med dagens energipriser de intäkter som verket genererar. Så om de statliga subventionerna skulle försvinna kommer botten att gå ur hela branschen.

Som det nu är går det inte ihop för mindre vindkraftparker eller enskilda verk, så det är inte konstigt att vindkraftbranschen kör stora PR-trumman i media för att framhäva vindkraftens förträfflighet. En kampanj som i slutändan utmynnar i ett krav om att de s.k. energicertifikaten ska höjas. Men vem får betala det i så fall? Jo alla vanliga elkonsumenter – privatpersoner som företag – genom höjda elpriser.

Man kan också fråga sig hur  naturen egentligen mår efter en etablering? På den norska ön Smøla utanför Trondheim har en vindkraftpark på 68 snurror kraftigt decimerat havsörnspopulationen. Man räknar med att ungefär 6 – 7 örnar om året dödas av vindturbinerna. Läs gärna en artikel från 2009 om detta HÄR (PDF).

I Fanbyn utanför Husum i Ångermanland har en havsörn dödats av ett vindkraftverk nu i sommar. Ångermanlands Ornitologiska Förening, ÅOF, har polisanmält händelsen. Föreningen hoppas att detta kan bli ett prejudicerande fall där företag i framtiden får betala för den skada de orsakar naturen. Läs mer HÄR.

En kungsörn klövs i bitar av ett vindkraftverk i norra Skåne förra våren. Läs mer HÄR.

Hur våra stora rovfåglar i Uddevalla kommun skulle hanteras av vindkraften hoppas vi att vi aldrig behöver få reda på – förutom i den del av de norra delarna där det redan finns etableringar. Vi vet ju att det finns rovfåglar i området.

I dessa delar är det istället många invånare/medborgare i kommunen som råkat illa ut på grund av dåliga faktaunderlag innan byggena. Men det är ju bara människor det är fråga om här…

Så en sista fråga – på vintern när det blir 20 – 30 grader kallt, hur mycket blåser det då? När den vindkraftgenererade elen behövs som bäst, ja då finns den förmodligen inte…

 

Björn Tellow

 

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 265Det här inlägget:
  • 156256Läsningar totalt:
  • 12Läsningar idag:
  • 100733Besökare totalt:
  • 12Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: