DDosattack släckte nästan Stenshults fibernät!

I går kväll (7 oktober) har Ip-Only råkat ut för en DDosattack av stort format. Stenshults fibernät blev bland många andra affekterade av detta. Det innebär att linan har ”fladdrat” en del – själv fick vi på vår 250Mbit/s lina som mest 0,5 Mbit/s in när det var som värst. Uthastigheten har inte berörts så mycket.

Så det var rätt kört att kunna surfa på nätet, se på TV via nätet och ringa på IP-telefoner.

Man kunde se Ip-Onlys kortfattade beskrivning av felet på http://www.ip-only.se/aktuell-driftstatus/, där man lägger ut information om pågående fel. Den länken är bra att spara på för dem som får sina uppkopplingar via Ip-Onlys stamnät.

Man får hoppas att operatören i fråga har tillräcklig kapacitet att klara av en sådan här attack. Men det ska i ärlighetens namn sägas att det inte är helt enkelt att gardera sig mot massattacker utifrån. Det drabbar alla som sitter på någon lina som blir överbelastad. Eftersom Ip-Only mest har företag och organisationer i sitt nät blir de ju av naturen mer ”lovligt byte”, eftersom många stora kunder får sina accesser via dem.

Gigabitswich

Gigabitswitch

Detta är inget vare sig Boxer (Stenshults fibernäts tjänsteleverantör) eller Ip-Only (kommunikationsoperatören) egentligen kan lastas för – hade alla vanliga människor på nätet uppgraderade virusskydd och var litet mer försiktiga om vilka e-postbilagor de öppnar, skulle inte sådant här behöva inträffa så lätt.

Funktionen på en DDosattack är nämligen att en otroligt stor mängd av Trojaner infekterade datorer på internet samtidigt från ett ställe beordras att surfa till en viss adress. Då blir linan överbelastad och går ner…. (se faktainfo nedan).

Det är väl för många som öppnat suspekta bifogade filer i spammeddelanden och aktiverat dessa trojaner på sina datorer…

Vi får hoppas att Ip-Only hittar ett sätt att ”försvara” sig!

Från Stenshults fibernät kom det i alla fall inte någon information om vad som inträffat, vare sig under (e-posten fungerade hjälpligt) eller efter attacken…

DDoS (Distributed Denial of Service) är en teknik som används mot ett datorsystem eller datornätverk, ofta genom att konsumera all tillgänglig bandbredd. Ett stort antal datorer deltar i attacken och därmed kan den inte effektivt avvärjas genom att begränsa trafiken från enskilda IP-adresser.

En DDoS-attack bygger på att en stor mängd anrop, med en relativt liten mängd data, samtidigt och kontinuerligt från flera datorer skickas till ett datorsystem eller nätverk, till exempel kan man begära stora filer från en webbserver. Det utsatta systemet överbelastas av den stora mängden anrop och endast liten kapacitet blir kvar för övrig kommunikation.

Oftast kommer denna attack från datorer som ingår i ett botnet, datorer där en angripare installerat program med vilka han kan styra dem alla över nätet, till exempel med hjälp av en trojansk häst. Datorernas innehavare är då inte medvetna om att deras dator utnyttjas på detta sätt.

(Källa Wikipedia)

Björn Tellow

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 214Det här inlägget:
  • 170453Läsningar totalt:
  • 12Läsningar idag:
  • 113269Besökare totalt:
  • 12Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: