Fiberbatalj pågår i Ljungskile

Sedan någon vecka tillbaka pågår en batalj om fiberkunderna i Ljungskile centralort. Det pågår även en strid om kunderna på Lyckorna. De som är inblandade är två av de stora operatörerna och Uddevalla Energi.

Fiberblåsning.

Fiberblåsning.

Det blir inte lätt för gemene man att välja vad man ska satsa på. Dels finns Svenska Fibernät som är uppbackad av Ljungskile samhällsförening, dels finns Uddevalla Energi och sist men inte minst finns Telia som marknadsför sig ute på Lyckorna.

Svenska Fibernät är helägt av IP-Only, som i sin tur är ett riskkapitalägt nätföretag som försöker bryta Telias dominerande ställning på marknaden.

Längre norr ut, vid Ammenäs och Skäret är redan Uddevalla Energi igång och håller som bäst på att slutföra sitt nät här.

I Ljungskile tätort gäller följande enligt vad som kommit till Ljungskilebloggens kännedom:

Svenska Fibernät har en kampanj igång, där man försöker få användare att ansluta sig. Skriver man på intresseanmälan har man kort tid att ångra sig. Gör man inte det, lär man bli man uppknuten i två år oavsett om nätbygget kommer igång eller inte. För det kommer inte igång särskilt snabbt om för få är intresserade. Ryktet säger även att operatören kan sälja dessa avtal vidare till tredje part om det skulle bli läge för det.

Nedgrävning av fiberslang på gårdsplan.

Nedgrävning av fiberslang på gårdsplan.

Alltså ganska osäkert läge för kunden.

Uddevalla Energi börjar bygga sitt nät nu i november oavsett antalet intresserade. Det är villor etc. man kommer att fibersätta. Man börjar i norr vid Dalahöjdsvägen och Kärrängsvägen  och fortsätter till våren med resten av bygget söderut. Vällebergsvägen är dock exkluderad avseende hyresfastigheterna. Vem som ska bygga där vet vi ännu inte.

Den norra delen beräknas komma i drift i januari och hela nätet beräknas vara i drift nästa höst.

När det gäller Lyckorna är det samma sak för Svenska Fibernät som tidigare nämnts erfar vi, alltså en viss osäkerhet när och om det kommer till stånd.

Den andra operatören här är Telia, som enligt uppgift beräknar komma igång snart med sitt bygge.

Ett rykte (obekräftat) säger dock att Uddevalla Energi är intresserat av att ”klampa in” på dessa domäner också.

Rena Vilda Västern

Nedfräsning av fiberslang i en väg.

Nedfräsning av fiberslang i en väg.

Som kund är det bara att inse sakernas tillstånd och ha is i magen. Det innebär att man måste tänka efter noga hur man ska hantera dessa olika erbjudanden. Uddevalla Energi har stor fördel i att de kan erbjuda ett tidschema som ser ut att hålla. Denna operatör har också den lokalkännedom som är nödvändig för att få till stånd ett snabbt utfört bygge. Kort sagt vet man att hela nätet är planerat att vara klart i november nästa år – oavsett hur många som anmält intresse!

Vad gäller Svenska Fibernät är det uppenbarligen mer osäkert, eftersom denna operatör inte verkar sätta igång något bygge förrän tillräckligt stort intresse finns. Har man då skrivit på ett bindande avtal sitter man s.a.s. ”i hissen” och kan inte komma ur detta.

Hur Telia ska hantera etableringen på Lyckorna är också inte helt klarlagt ännu. Uddevalla Energi borde vara ett starkare alternativ för bygge här – men den som lever får se…

Kort sagt är det rena vilda västern avseende fiber i Ljungskile just nu. Det strålande undantaget är att Uddevalla Energi har en fastlagd tidsplan för alla berörda i centralorten. Här är det inga tveksamheter utan nätet ska byggas.

Fakta:

Allt består av tre delar.

 • först har vi nätägaren, som bygger och ser till att nätet kommer till stånd.
 • sedan har vi kommunikationsoperatören, kallad KO, som ser till att nätet tänds upp och att det blir tillgängligt för
 • tjänsteleverantörerna, som säljer de tjänster som brukarna vill ha.

Definitionen ”Öppet nät” innebär inte att nätet är vidöppet så man kan välja vad man vill, utan man för hålla tillgodo med de tjänsteleverantörer respektive KO har släppt in i sitt nät.

Så här är det i Ljungskile (och flera andra ställen):

 • Svenska Fibernät ägs av IP-Only, som i sin tur är KO i detta nät. För att se utbudet kan man gå till Byalagsportalen och se vilka tjänsteleverantörer som finns tillgängliga.
 • Uddevalla Energi använder sig av Zitius, som i sin tur ägs av Telia. Deras utbud kan man se på Q-market.
 • Telia har sin egen portal för val av tjänster. Här finns inget öppet nät, men man kan gå till deras portal för att se vad som finns.

För att klara sig helskinnad ur detta sammelsurium måste man nog vara ganska noga med att kontrollera vad erbjudandet man får i brevlådan egentligen innebär. Tänk efter före! Efteråt är det för sent,och då sitter man där med ett avtal man inte kommer ur på något eller några år…

 

Björn T.

 

Fotnot! Vi har erfarit att Telias satsning på Lyckorna även innebär att andra tjänsteleverantörer släpps fram i detta nät via portalen Öppen Fiber. Telia har en mycket snäv tidsram innan nätet ska vara klart. Vi återkommer naturligtvis om detta!

 

 

3 svar på Fiberbatalj pågår i Ljungskile

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
 • 447Det här inlägget:
 • 156256Läsningar totalt:
 • 12Läsningar idag:
 • 100733Besökare totalt:
 • 12Besökare idag:
 • 0Besökare online nu: