Fiberoperatör? Vad gäller egentligen?

Projektörer i LjungskileAtt välja rätt operatör när man ska dra in fiber i huset verkar vara rätt svårt. Framför allt som det blivit en verbal smutskastning i ärendet. Men vad är egentligen rätt eller fel i  detta besvärliga val?

Det som är viktigt är att man tänker efter före, för sedan sitter man fast i sitt avtal! Då är det självklart att man ser till den totala kostnaden per månad och inte isolerar olika delar av avtalet från varandra.

Om sedan kommunikationsoperatören eller nätägaren har en liten extra avgift ska den naturligtvis räknas in i totalen.

Men det är några saker till som man också måste uppmärksamma – vad erbjuder respektive tjänsteleverantörer för månadspengen? Hur stor hastighet? Hur många TV-kanaler? Andra faciliteter? Hur lätt är det att få råd eller service? Väntetider i supporten? Tar det timmar?

Även lokal kännedom är viktig. Hur kan man enklast gräva för att få till anslutningarna så lätt som möjligt? Finns gammal struktur (till exempel redan nedgrävda rör) som kan användas rakt av så man slipper gräva? Vad kostar det att gräva från tomtgräns in till fastigheten? Ingår det i priset?

Hur stabilt är det företag man väljer? Finns en garanterad kontinuitet?

Vi vet till exempel att riskkapitalbolaget IP-Only, som äger Svenska Fibernät, har en uttalad policy att arbeta för att bli uppköpta inom fem år. Vad händer när detta sker? Företaget ingår i Wallenbergssfären.

Är det meningen att man ska behöva kontrollera företagens finansiella ställning för att vara på säkra sidan? Just vad gäller IP-Only finns det många röda siffror i den härskara av företag som finns i koncernen. Förluster tenderar i allmänhet att tas ut av tredje man, d.v.s. kunden i slutändan. Vad gäller Telia vet vi att staten är delägare. Uddevalla Energi är ett kommunalt bolag ägt av Uddevalla kommun.

När man vägt samman allt är det dags att välja. Man kan bara säga – tänk efter före! När väl avtalet är underskrivet och ångertiden har gått ut är det för sent.

 

Björn T.

 

 

 

2 svar på Fiberoperatör? Vad gäller egentligen?

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 269Det här inlägget:
  • 153620Läsningar totalt:
  • 17Läsningar idag:
  • 98614Besökare totalt:
  • 11Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: