Hackerattack mot svenska nyhetssajter!

Detta har vi saxat från svtnyheter.se, men bilderna är skärmdumpar från våra lokala sajter som också legat/ligger nere:

——————–

no_answer_bohuslaningen

Bohusläningens hemsida

Flera av de stora svenska medierna har utsatts för en samordnad IT-attack. Det är sannolikt en överbelastningsattack som har fått en rad nyhetssajter att vara oåtkomliga under kvällen. Polisen har inlett en brottsutredning.

Flera av de stora riksmediernas webbplatser drabbades av tekniska problem under lördagskvällen. Aftonbladet.se gick inte att komma åt sedan 20-tiden. Fortfarande vid 21.30-tiden var sajten av och till omöjlig att ladda.

no_answer_gp

Göteborgs-Postens hemsida

På Aftonbladet ville man inte kommentera problemen och vad som kan tänkas ha orsakat dem.

– Vi har inga som helst kommentarer, sade man till SVT Nyheter.

Fler drabbade

no_answer_ttela

TTELA:s hemsida

Orsaken till de samtidiga störningarna på de stora nyhetssajterna är inte fastslagen, men mycket talar för att det rör sig om en samordnad hackerattack.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftade på Twitter att det är en it-attack som pågår mot tidningen: ”Det är naturligtvis mycket allvarligt att svenska nyhetssajter attackeras. Men att någon vill stoppa nyhetsförmedling bekräftar dess värde”.

– Sajten har slagits ut och går inte att uppdatera på vanligt sätt. Vi ser också att andra medier slås ut i en omfattning som vi aldrig sett tidigare. Det är en oerhört allvarlig situation, sade Expressens ställföreträdande chefredaktör Karin Olsson till Ekot.

Twitterhot

Strax före det att sajterna slutade fungera lades ett anonymt twitterkonto ut hot om attacker de kommande dagarna mot svenska myndigheter och medier som ”sprider falsk propaganda”.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblads sajter har under kvällen legat nere helt eller delvis.

Enkel att utföra

Enligt David Jacoby, IT-säkerhetsexpert på företaget Kaspersky Lab, är en överbelastingsattack inte särkilt komplicerad:

– Då är det så enkelt som att det handlar bara om vem som har mest bandbredd. Just sådana typer av attacker är extremt svåra att skydda sig mot. De skickar trafik till servrarna mycket snabbare än vad servrarna hinner svara. Det gör ju att hemsidorna inte kan ta emot fler besökare och då upplever man det som att de ligger nere, säger han.

Brottsutredning

Säkerhetspolisen är informerad om attacken och bekräftar att polisen har inlett en brottsutredning.

– Det är polismyndigheten i Stockholm som utreder detta. Vi följer naturligtvis det här och är redo att bistå dem om det behövs, säger kommunikationschefen Mark Vadasz.


Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 126Det här inlägget:
  • 156997Läsningar totalt:
  • 0Läsningar idag:
  • 101352Besökare totalt:
  • 0Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: