Fiberbygget i Ljungskile – hur går det?

Nedplöjning fiber i trädgård på Hälle.

Nedplöjning fiberslang i trädgård på Hälle. (Bild: Gunnar Samuelsson)

Arbetet med att bygga fibernät i Ljungskile fortsätter. Uddevalla Energi i centralorten och Öppen Fiber (Telia) på Lyckorna jobbar på enligt sina fastställda planer och håller tiden, medan Svenska Fibernät (IP-Only) inte har påbörjat något ännu. Vi fick uppgift om att det skulle påbörjas en samförläggning med Uddevalla energi i centralorten med början vecka 22, men det är nu framflyttat till vecka 25. Deras övriga arbete ska enligt uppgift påbörjas  v. 30, mitt under semesterperioden…

Uddevalla Energi har delat in Ljungskile i tre etapper. Norr som redan är klar och aktiverad, mellersta där man håller på att avsluta grävning och längst söderut där man börjat gräva. Fibernoden – hjärtat i anläggningen – är uppsatt, strömsatt och klar att användas. Mycket förenklat kan gränsen mellan mellersta och södra delen förklaras genom att man drar en linje ungefär längs den södra infarten och Melaksberg.

Det blir uppehåll i entreprenadverksamheten under tre veckor, 29 – 31, då det är semester.

Fräsning av spår för slangen.

Fräsning av spår för slangen. (Bild: Stig Magneson)

På Lyckorna har enligt uppgift Öppen Fiber (Telia) gjort klar sin kanalisation (nedgrävda rör att blåsa fiber i). Fiberblåsningen kommer sedan successivt att påbörjas och nätet vara klart till hösten.

Men Svenska Fibernät (IP-Only) har inte kommit igång än. Vi fick för några veckor sedan besked om att de skulle komma igång vecka 22, men det hände inte. Man anger att ”samförläggningen och tillståndhanteringen ha tagit längre tid än beräknat. Nu är vi på banan. Planerad byggstart är v. 30.”

Det som kommer att hända nu är att Svenska Fibernät enligt uppgift börjar en samförläggning i samarbete med ett av Uddevalla Energis arbetslag nästa vecka. Det andra arbetslaget som Uddevalla Energi har arbetar uppenbarligen vidare själva. Vad vi förstår blir det ingen samförläggning där.

Vad gäller övriga områden kommer man, trots de nackdelar som denna metod innebär, använda sig av en metod att fräsa ett smalt spår i asfalten, som sedan fylls igen med en massa när fiberslangen lagts ner.

Det innebär att det kommer att bli förnyade arbeten i gator där Uddevalla Energi och Öppen Fiber redan är klara! Trots att man måste begära ledningsutsättning är risken uppenbar att något som redan är nedlagt fräses av. 

Det var precis vad som hände IP-Only vid ett arbete Färgelanda för någon dag sedan, där man vid fiberfräsning ”råkade” fräsa av en viktig fiberstamledning. Det resulterade i brutna kontakter och samtal från USA med frågor om vad som försiggick! Reparationen lär ha blivit mycket kostsam…

Uddevalla Energi är just nu på gång med en återställande asfaltering i de delar av Ljungskile som är klara – men nu ska det tydligen fräsas upp av en annan operatör ändå…

Man kan sammanfattningsvis konstatera att Svenska Fibernät har tagit osedvanligt lång tid på sig att komma igång. Trots att Uddevalla Energi vid upprepade tillfällen stött på och meddelat att de börjar/börjat med sina arbeten. Varför det är så segt kan man ju undra…

Björn Tellow

En viktig information som Uddevalla Energi gärna vill förmedla och som de får många frågor om  är färgmarkeringar som sker i bostadsområdena.

Man är skyldiga att skydda annans infrastruktur när man ska gräva. Det innebär att man beställer en ledningsutsättning. Då kommer ledningsägare ut och markerar på gata och trottoar men även tomter var deras ledningar går.

Detta görs med vattenlöslig färg. Röd betyder elledning och orange telekabel. Uddevalla Energi markerar med blå färg var de ska gräva. Många hör av sig och är oroliga över dessa markeringar och förstår inte innebörden med röd och orange färg utan har en rädsla att det blivit fel i grävanvisningarna.

Fiberslangen rullas ut och grävs ner.

Fiberslangen rullas ut och grävs ner. (Bild: Stig Magneson)

 

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 384Det här inlägget:
  • 156255Läsningar totalt:
  • 11Läsningar idag:
  • 100732Besökare totalt:
  • 11Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: