När snålheten bedrar visheten (på Lyckorna)…

Valåsberget på Lyckorna.

Valåsberget.

Det finns ekonomer. Så finns det ekonomer också. Skillnaden är faktiskt ganska stor, för det finns en del personer i dessa kategorier som inte kan se konsekvenserna av vad de håller på med.

Nu senast gäller det Lyckorna, där ekonomer har ställt till det för de fastighetsägare som vill ha fiberanslutning via Telia. Just nu händer det ingenting på den fronten… trots att beställningar är gjorda och avtal är underskrivna.

Det finns ett företag som heter Skanova, som ägs av Telia. Detta företag är satta att sköta den fiberetablering som ska göras av också Teliaägda Öppen Fiber. Men Skanova gör inget själva.

Skanova engagerar i sin tur entreprenörer som även de saknar resurser gräva och installera själva. Så de i sin tur anlitar ytterligare ett led av schakt- och installationsföretag som underentreprenörer.

Det är här det blir hazard för de sistnämnda!

Entreprenörerna har inte sällan en lång historia bakom sig av misslyckade projekt, men anlitas ånyo för att de är billiga. Kopplingen mellan pris och förmågan att genomföra projekt tycks ha gått ekonomerna på Skanova förbi. Så när det blir dyrare än beräknat betalar man inte entreprenören varför inte heller schakt- och installationsföretag får betalt. Uttrycket ”man får vad man betalar för ” tycks ha gått Skanova förbi. Är det rimligt att tredje man, kunder och installationsföretag, skall betala priset för Skanovas bristande affärsförmåga?

Det finns naturligtvis kostnadsramar att hålla sig till. Men dessa ramar bör nog i rimlighetens namn innehålla klausuler för oförutsedda händelser, som svårigheter i marken vid grävning etc. Det finns ju en del sten och berg i Bohuslän som bekant.

Lyckorna.

Lyckorna.

Nu har uppgifter kommit fram att ekonomerna på Skanova tyckte att ”det blev för durt detta att gräva”, så då betalar man inget till entreprenören eftersom det blev ”för durt”…

Kan entreprenören inte betala sina underentreprenörer i gräv- och teknikbranscherna, kan då dessa fortsätta att gräva och lägga ner fiberslang och fiber? Utan att få betalt?

Det blir litet som att åka och tanka bilen utan pengar eller kreditkort. Man kommer inte särskilt långt efter en sådan tankning.

Nu har den aktuella entreprenören slutligen slagit vantarna i bordet med 600 fordringsägare och många miljoner i skulder och ett tiotal stora fiberprojekt som gått över styr. Förhållanden som Skanova måste haft god kännedom om sedan före tilldelningen av projektet på Lyckorna! Hur ansvarigt är det, eftersom det i förlängningen drabbar dem som ska göra jobbet och de som ska ha fiberanslutning?

Så nu blir det så att tredje man – de som vill ha fiberanslutning via Telias Öppen fiber – också kommer i kläm. Skanova försöker komma undan genom att erbjuda fastighetsägarna att komma ur avtalet – och därmed slippa kostnader för att entreprenören gräver. Gå inte på detta! Avtal är avtal! Kanske frågan om skadestånd dyker upp istället?

Är det så man hanterar sina avtalspartners? Oavsett om det är fråga om fastighetsägare eller entreprenörer? Resultatet blir som det förefaller en negativ ekonomi, eftersom det inte lär bli några intäkter från fiberanslutna fastigheter. Men det kanske är för Skanova som det ofta var förr – spara på pengarna tills du går i putten!

Att sedan både fastighetsägare och entreprenörer blir drabbade gör inget för det stora företaget Skanova, som helt kallt måste räkna hem varje satsning in absurdum förefaller det. Kanske borde man tänkt efter före, eller?

Kanske är det samma förhållande för den satsning som ”pågår” i Uddevalla?

Vi också konstatera att IP-Only verkar ha kommit igång så smått på Lyckorna… Varför det tagit sån tid ”vete spörs…”, men de kanske också är fullt upptagna med att gräva upp Ljungskile centralort igen!

 

Björn T.

 

 

 

One Response toNär snålheten bedrar visheten (på Lyckorna)…

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 271Det här inlägget:
  • 155683Läsningar totalt:
  • 42Läsningar idag:
  • 100308Besökare totalt:
  • 23Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: