Nicolai Gedda är död!

Nicolai GeddaEn av våra största tenorer har lämnat oss! Nicolai Gedda gick bort redan 8 januari i Schweiz. Harry Gustaf Nicolai Gedda föddes i Stockholm den 11 juli 1925. Nicolai Gedda, som tidigare hette Gädda och Ustinov, började tidigt studera sång hos Martin Öhman och sin adoptivfar Michail Ustinov. Nicolai Gedda fick sitt genombrott i samband med sin debut på Operan, där han spelade titelrollen i Adolphe Adams ”Postiljonen från Longjumeau”.

Ljungskilebloggen väljer att skriva om detta eftersom det är en av våra verkliga nationaltenorer som måste honoreras. Han har fått många hedersamma utmärkelser för sin konst i Sverige. Honorerad blev han även för några år sedan i Frankrike, då han blev Riddare av Hederslegionen.

Han engagerades vid världens alla stora operahus, bland annat La Scala i Milano, Covent Garden i London, Metropolitan i New York och Parisoperan. På senare år gjorde han turnéer i Ryssland och möttes av enastående ovationer. Han behärskade sex språk mer eller mindre flytande. Vid sidan av engagemangen vid de olika operahusen sjöng han i kyrkor över hela Sverige. Hans biografi har översatts till både engelska och tyska.

Nicolai Gedda anses vara en av 1900-talets största svenske tenorer vid sidan av Jussi Björling. Han hade en framgångsrik karriär som pågick långt in på 2000-talet.

Enligt sajten Forumopera.com ska han ha avlidit hastigt i en hjärtattack i sin bostad nära staden Lausanne i Schweiz 8 januari.

Några länkar:

Källor:

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 228Det här inlägget:
  • 156255Läsningar totalt:
  • 11Läsningar idag:
  • 100732Besökare totalt:
  • 11Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: