El- och teleavbrott hos oss i skogen…

Svarta natta och korsord istället för Uppdrag granskning...

Svarta natta och korsord istället för Uppdrag granskning…

I onsdags kväll försvann strömmen hos oss i Vassbovik. Samma sak för dem som bor i Jättesås, även om de fick tillbaka strömmen litet kvickare. Vi borde väl egentligen vara vana här efter åratal av strömavbrott, men sedan 2007 har det varit mer sparsamt med dessa avbrott. Då grävde nämligen Uddevalla Energi ner matningsledningarna på 10 000 volt i marken så vi slapp de dåliga luftledningarna. För det slog aldrig fel – så fort det började blåsa och kom litet nederbörd (företrädesvis blötsnö) ramlade det ner något träd på ledningen – och så gick strömmen någon helt annanstans än dit den skulle…

Det var en välgärning som vi var mycket tacksamma för att få kablarna nedgrävda. En del nya fina transformatorer sattes upp också, vilka gjorde distributionen ännu bättre.

Men det var en, som undertecknad tycker, generaltavla som samtidigt gjordes. Matningen till de lokala näten här i skogen grävdes inte ner!

Just då, 2007, var det kanske inte så akut, men träd växer som bekant. Så den då betryggande ledningsgatan är inte särskilt betryggande längre, framför allt som en del träd även har murknat och nu inte är särskilt hållfasta! Och den röjning som gjorts (?) räcker inte till!

Före sista stolpen innan matningen gick ner i jorden ramlade ett murket träd - så det var två träd som ramlade sammanlagt.

Före sista stolpen innan matningen gick ner i jorden vid Hästhagevägen ramlade ett murket träd – så det var två träd som ramlade sammanlagt denna gång.

Sedan ledningen grävdes ner har det varit avbrott 26 gånger, varav ungefär 15 berott på träd som blåst ner på matningsledningen. Det är under alla förhållanden otroligt jobbigt att inte veta om strömmen tänker fungera när det blir hårt väder…! Har man dessutom djur, som många har här i skogen, blir det extra besvärligt.

En annan synpunkt är, att de som ska ut mitt i natten och reparera trasiga ledningar, inte har det så lätt. Det blåser, kanske regnar eller snöar, är vådligt mörkt och dessutom farligt! Det kan ju komma fler träd farande mitt i reparationen…! Heder åt dessa montörer som ger sig ut för att vi andra ska få strömmen tillbaka!

Att sedan Telias mobilmast här på Jättesås verkar sakna batteribackup då den helt sonika slutar fungera när strömmen försvinner gör ju inte saken bättre. Om det händer något – hur ska man kunna larma berörda myndigheter då? Hur ska montörerna kunna larma om hjälp om det händer något för deras del? Telia borde nog tänka till en del, speciellt som de är ganska ensamma om masten. Ett rykte säger dock att Tele2 är inblandade också, vilket inte bättrar på situationen direkt.

Strömmen var borta i över 4 timmar – vilket är lång tid när man inte har en susning om när den tänker komma tillbaka. Uddevalla Energi har en ”felsida” på sin hemsida, men den lär man inte komma åt om man varken har el eller mobiltelefoni tillgänglig, så då kan man inte få veta vad denna sida förmäler…

Så vi som bor här ute i skogen har en stark önskan! Måtte Uddevalla Energi inse situationens allvar och så snart det låter sig göras gräva ner matningsledningen hit också!

 

Björn Tellow

 

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 249Det här inlägget:
  • 155684Läsningar totalt:
  • 43Läsningar idag:
  • 100309Besökare totalt:
  • 24Besökare idag:
  • 0Besökare online nu: