Det blev litet fel…

Nedplöjning av fiberslang förbereds. (Bild: Stig Magneson)

Nedplöjning av fiberslang förbereds. (Bild: Stig Magneson)

Ibland tar man saker och ting för givet. Ett e-brev från IP-Only till oss meddelade glatt att ”de var på banan” och hade allt klart för att börja…

Det var fel enligt Uddevalla kommun. Tillstånden är inte klara än – på måndag ska man gå igenom det som behövs på plats i Ljungskile med början vid nio – tiotiden…

IP-Only har alltså inte – trots vad de sagt – fått tillstånd ännu att använda sig av micro-treching (nedfräsning av fiberrör) som förläggningsmetod och har därmed inte alla erforderliga tillstånd att börja.

Dock kommer representanter från Uddevalla kommun att träffa dem på måndag och gå igenom på plats de områden där de vill förlägga. Då kommer man att gå igenom hur det hela är tänkt att genomföras med representanterna från IP-Only, som alltså då kommer att finnas på gatorna i Ljungskile.

Detta är vidimerat från Miljö- och stadsbyggnadskontoret.

Kanske är det ännu inte för sent att tänka om vad gäller metod och utförande. Micro-treching innebär alltså att man fräser upp en smal men djup ränna i gatan där fiberslangen läggs ner.

Nu är det bara så, att det på många ställen inte bara är en fiberslang som ska läggas ner i denna springa – utan ett flertal, som då staplas ovanpå varandra. Enligt tillgänglig expertis är detta ett mindre tillförlitligt sätt att lägga ner slangen, eftersom både servicevänlighet och livslängd blir sämre. Men det är en mycket mindre kostnadskrävande metod att använda, vilket tydligen attraherar.

Uddevalla Energi övervägde också att använda denna metod, men valde trots högre kostnader att gräva där flera slangar skulle läggas ner för att kunna lägga dem bredvid varandra. Man såg till servicemöjligheten och livslängden och valde därför denna metod.

Ser man just till tillförlitlighet och servicevänlighet tror vi på Ljungskilebloggen att den metod Uddevalla Energi har använt är bäst. Men IP-Only har förmodligen tidsbrist nu och vill få klart sitt nät så fort som möjligt. Bara det inte går ut över de väntande kunderna och redan etablerad infrastruktur.

Enligt uppgift vill man dessutom fräsa vådligt nära Uddevalla Energis redan klara kanalisation (fiberrör). Risken att det blir fel är uppenbar…

Om infrastrukturen kan man kan läsa i vårt förra inlägg.

Björn Tellow

 

 

Tidigare inlägg
Prenumerera!

Fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett meddelande när det finns något nytt på sidorna. Det är helt gratis.

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% skyddad.

Arkiv
Kategorier
Googleannonser
Besöksstatistik
  • 231Det här inlägget:
  • 156256Läsningar totalt:
  • 12Läsningar idag:
  • 100733Besökare totalt:
  • 12Besökare idag:
  • 2Besökare online nu: